ANTMEN: HUKUK HERKES İÇİN EŞİT OLMALI”

Mersin Barosu Başkanlığı olarak, Türkiye'de bir ilke imza atarak, ‘avukatsız iş yapmayın' çağrısından yola çıkarak Benim Avukatım” projesini hayata geçirdik.

12.01.2015 14:44:37 0
ANTMEN: HUKUK HERKES İÇİN EŞİT OLMALI”

Eşitlik ve adaletin yılmaz savunucuları halkın avukatları olarak yaşanan tüm olumsuzluklara karşı muhalif dik duruş ile ülkemizi evrensel hukuk normlarına doğru bir adım daha öteye taşımak için çalıştıklarını söyleyen Baro Başkanı Alpay Antmen, “Zaptedilemez kaleyiz” dedi.

  Mersin Barosu yeni yönetimi basının karşısına çıktı. Baro Gökdelen Hizmet Birimi’nde düzenlenen basın toplantısında Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ve yönetim kurulu üyeleri, 2014 yılını değerlendirerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasının başında “Ülkemizde 2014 yılı her alanda olduğu gibi yargı için de sıkıntılı bir süreç oldu” diyen Baykan Antmen, eşitlik ve adaletin yılmaz savunucuları halkın avukatları olarak yaşanan tüm olumsuzluklara karşı muhalif dik duruş ile ülkemizi evrensel hukuk normlarına doğru bir adım daha öteye taşımak için çalıştıklarını ve çalışmaya da devam edeceklerini vurguladı.

 “HUKUK HERKES İÇİN EŞİT OLMALI”

 Hukukun herkes için aynı ve eşit bir biçimde uygulanması, yargının tam bağımsız olması, yürütmenin, siyasi iktidarın ve her türlü oluşumun yargıdan elini çekmesi, yargıyı tehdit etmemesi, yargı bağımsızlığına gölge düşürmemesi için bizler görevimizin her an başında olduklarını aktaran Antmen, “2014 yılında torba kanunlar ile var olan temel ve hak özgürlüklerin kısıtlanması amaçlandı. Gezi olaylarında gencecik fidanlar yitirilirken,

Soma’da, Ermenek’te iş cinayetleri durmadı. Yolsuzlukların üstüne gidilmezken, 15 yaşındaki çocuk hakaret suçundan tutuklandı. İnternet sansürü ile dünyaya rezil olduk. HSYK düzenlemeleri ile iktidarın yanlış yollara saptığını bir kez daha gördük. 4. Yargı Paketi ile ilgili olarak  Yargıtay’ın dahi görüşü alınmadan düzenlemelere gidildi. 2014’te Meclise sunulan ve 29 Ocak’ta TBMM Genel Kuruluna gelecek olan İç Güvenlik Paketi ile ‘makul şüphe’ kavramı yaratılıp, demokrasi ayaklar altına alınmak istendi” dedi.

 

“7/24 GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ”

 

Mersin Barosu’nun tüm bu hukuksuzluklara sessiz kalmadığını ve kentimizde de her türlü hak ihlaline karşı 7/24 görevinin başında olduğunu belirten Alpay Antmen, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kapılarımızı, telefonlarımızı ve yüreğimizi her zaman ve herkese  açık tutup, mağduriyetlerin giderilmesi, adaletin sağlanması için karakollarda, adliyede sabahladık. 2013 yılında Mersin Barosu Başkanlığı olarak, Türkiye’de bir ilke imza atarak, ‘avukatsız iş yapmayın’ çağrısından yola çıkarak “Benim Avukatım” projesini hayata geçirmiştik. 2014 de buna devam ettik, hep anlattık. 2014 yılında da bu kapsamda; Birlikte yaşam kültürünü güçlendirme adına; adil yargılama hakkının savunulmasından avukata yönelik şiddetin önlenmesine, CMK ve adli yardım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasından kadına yönelik şiddetin önlenmesine, cezaevi koşullarının iyileştirmesinden kadar her alandaki aktif mücadelemiz ile öncü Barolardan biri olmayı başardık.

 “BARO AVUKATIN YANINDA”

 Öte yandan ‘Baro avukatın yanında’ sloganıyla Mersin Barosu’nda köklü bir değişim için kolları sıvayarak, meslektaşlarımızın iyi günde, kötü günde yanında olduk. Çağdaş yönetim anlayışının olmazsa olmaz koşulu olan katılımcılık ilkesinin şeffaf bir Baro yönetimi anlayışı ile üreten ve sonuç alan bir Baro haline geldik. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak düzenlediğimiz; seminer, panel ve eğitim çalışmaları, kültürel ve sportif faaliyetler ile mesleki gelişim çıtasını yükselttik. Hizmeti avukatın ayağına götürdük.

2014 yılında İnsan Hakları Merkezini kurduk ve şu an eğitim anlamında en önemli İnsan hakları Merkezine imza atık, altını ısrarla çizmek isterim ki ilerleyen zamanda Mersin Barosu İnsan Hakları Merkezi kentimiz ve ülkemiz için bağımsız bir referans merkezi haline gelecektir.

Öte yandan: CMK, Avukat Hakları, Kadın Hakları ve İnsan Hakları Merkezlerimiz, Çocuk, İnsan, Bilişim, Kent Ve Çevre, Spor, Yayın, Uzlaşma, Arabuluculuk, Kültür ve Sanat, Uluslararası İlişkiler, Kamu Avukatları, Hayvan Hakları, Tüketici Hukuku Komisyonlarımız, Fotoğrafçılık, Felsefe ve Sinema Kulüplerimiz ile önemli çalışmalara imza attık ve atmaya da devam ediyoruz.

 “CMK DESTEĞİ ARTIYOR”

 İnsan haları ihlallerini önlemek ve adil yargılamayı gerçekleştirmek için verilen CMK yani müdafi tayini hizmeti adaletin devlet güvencesi il sağlanmasına katkı amacıyla uygulanmaktadır.

Bu amaçla ilimizde; sadece 2014 yılında Mersin genelinde karakol, sorgu hakimliği, savcılık ve mahkemeye intikal eden toplam 22 bin 843 dosyada avukatlarımız görev aldı.

 “ADLİ YARDIM DEVAM EDİYOR”

 Ayrıca hukuki yardıma ihtiyacı olup avukatlık hizmetinden yararlanmak için maddi olanağı bulunamayanlara yönelik adi yardım hizmetinde de Mersin Barosu, 7/24 hizmet anlayışı ile 2014’de de halkın avukatı oldu.

Bu kapsamda il genelinde bin 105 kişiye adli yardım hizmeti verilirken, bunlardan 942’sini kadınlar, 163’ünü erkekler oluşturdu.  Adli yardım kapsamında hizmet verilen dava konuları ise şöyle oldu; alacak 6, alacak katkı payı 3, boşanma 570, boşanma ve nafaka 124, çocukla kişisel ilişki (TMK madde 325) 3, dilekçe yazılması 5, ecri misil 1, eşya iadesi ve alacak 4, evlat edinme 1, gaiplik (kayıp kişi) 1, icra davası borca itiraz 4, icra davası (haczin kaldırılması) 2, icra davası (İİK 344`e göre nafaka borçlusunu şikayet) 4, icra takibi (çocukla kişisel ilişki) 3, icra takibi (nafaka alacağı) 68, icra takibi (tazminat alacağı) 3, idari dava (iptal davası) 3, idari dava (tam yargı davası) 1, şiddet müddetinin kaldırılması 1, iş davası (hizmet süresinin tespiti ve alacak) 5, iş davası (hizmet süresinin tespiti) 9, iş davası (işe iade) 2, iş davası (işlem iptali) 11, iş davası (kıdem ve ihbar tazminatı) 8, iş davası (malülen emeklilik) 2, iş davası (tazminat, alacak) 8, itirazın iptali 2, kayyum tayini 10, mal rejiminin tasfiyesi 6, menfi tespit 1, miras (ortaklığın giderilmesi) 3, mirası red 7, nafaka (iştirak) 28, nafaka (tedbir) 41, nafaka (yardım) 12, nafaka (yoksulluk) 9, nafakanın arttırılması 28, nafakanın indirilmesi 2, nafakanın kaldırılması 10, nüfus kayıt düzeltme 15, nüfus kayıt düzeltme (yaş tashihi) 2, soybağı (babalık hükmü) 6, soybağı (nesebin düzeltilmesi) 2, soybağı (nesebin reddi) 5, tanıma ve tenfiz 2, tapu iptali ve tescil 7, tapu kaydının düzeltilmesi 1, tazminat (maddi ve manevi) 14, tehdit 1, tespit 3, tespit (borçlu olmadığının tespiti) 1, tespit (muhtesatın aidiyeti) 1, tüketici davası (hakem heyeti kararına itiraz) 2, vasi tayini 7, vasiliğin iptali 1, velayet 1, velayetin değiştirilmesi 16, velayetin düzenlenmesi 3, veraset 1, yaralama (mağdur) 3.

 “KADIN HAKLARI MERKEZİ DURMUYOR”

 Ayrıca Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi ise 2014 yılında 256 başvuru alarak bu konularda çözüm üretilmesi adına büyük çaba sarf etmiştir. Kadın haklarının korunması ve mağdurların haklarının savunulmasında büyük başarılar gösteren merkezimiz, yeni yılda da çalışmalarını aralıksız sürdürecektir.

 “MERSİN UZLAŞIYOR”

 Bağımsız ve objektif üçüncü bir kişinin, uyuşmazlığın taraflarına, olayın özelliklerine göre şekillenecek çeşitli çözüm önerileri sunup; onların bu çözüm önerilerini müzakere etmesini ve sunulan çözüm önerilerinden birisinde anlaşmalarını hedefleyen bir ‘alternatif uyuşmazlık çözüm’ yöntemi olan uzlaşma, 2014 yılında Mersin’de de ilgi gördü.

Mersin Barosu’nun verilerine göre; il genelinde 2014 yılı uzlaştırma avukat talepleri şu şekilde oldu: Mersin 86, Anamur 22, Silifke 21, Mut 9, Tarsus 8 ve Aydıncık 4.

 “AVUKATLARA SALDIRILAR SÜRÜYOR”

 Avukatlara yönelik saldırıların her geçen gün artarak devam ettiği günümüzde Mersin’de de tablo iç açıcı değil. Mersin Barosu’nun verilerine göre 2014 yılında 15 avukat hak ihlali nedeni ile AHM’ye başvurdu Baromuz bu davaların takipçisidir.

 SURİYELİLER SORUNU

 Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Alpay Antmen, Suriyeli sığınmacılar ile ilgili sorulara ise şu yanıtı verdi; “İki arada bir deredeyiz, Suriyeli sığınmacıların yaşam hakkına saygı duymalı ve onları en iyi şartlarda misafir etmeliyiz ama bu şehrin içinde olmaz, denetimli kamplarda yapılmalı. Aksi takdirde suça bulaşabiliyorlar veya toplumla entegrasyonda sıkıntı yaşanabiliyor. Suç işleyeni ise tespit edip sınır dışı etmeliyiz. Kesin çözüm ise kesinlikle Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve bu insanların güvenli bir şekilde yurtlarına, evlerine dönmesinin sağlanmasıdır. Bu süre zarfında sunulacak hizmetlerde ise koordinasyon daha düzenli sağlanmalıdır. İşte tüm bunlara karşı 2015 yılında halkımız, meslektaşlarımız, ülkemiz ve kentimiz için daha çok çalışacak, daha çok üretecek ve yılmayacağız. Mersin Barosu zaptedilmez bir kale gibi hukukun, adaletin, eşitliğin, kardeşliğin, özgürlüklerin yanındadır yanında olmaya da devam edecektir. Biliyoruz ki vazgeçtiğimiz gün yeniliriz. Hukuk adına vazgeçmeyeceğiz”.dedi.



ARTUKLU HABERAJANSI-MERSİN


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04